Orientalna zupa-krem z soczewicy, idealna na mrozy

Orientalna zupa-krem z soczewicy
Kiedy temperatura spada do -15, a człowiek wręcz telepie się z zimna, to nie ma nic lepszego, niż rozgrzewająca zupa-krem. Moim ostatnim odkryciem, a raczej eksperymentowaniem w kuchni jest zupa z soczewicy czerwonej, niezwykle aromatyczna i pyszna. Moja rodzina i mąż stwierdzili, że jest to numer jeden wśród moich kremów. No i oczywiście musiałam zrobić ją kolejny i kolejny raz…Ale czego nie robi się dla bliskich!

Krok 1
3 marchewki, cebulę, 2 papryki dokładnie umyj, obierz i pokrój na kawałki.

Krok 2
Warzywa przysmaż delikatnie na 2 łyżkach masła, dodaj 2 ząbki czosnku.

Krok 3
W drugim garnku ugotuj 3 szklanki soczewicy. Soczewica powinna gotować się około 15-20 minut na wolnym ogniu, w niewielkiej ilości wody.

Krok 4
Do garnka z warzywami w maśle dodaj soczewicę, dodaj odrobinę wody. Wszystko gotuj przez 30 minut.

Krok 5
Całość dokładnie zblenduj. Dodaj łyżkę curry, odrobinę kardamonu, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę słodkiej papryki i sól do smaku.

Krok 6
Możesz podawać z mozzarellą i grzankami.

fot. pixabay.com

Tagi: , , , , , , , ,

Powiązane artykuły

Poprzedni artykuł Następny artykuł
0 podzieliło się