Pierogi z kaszą i grzybami

Pierogi z kasza i grzybami
Moja Mama zawsze mówi, ze dobrą gospodynię można poznać po dobrych pierogach. I mimo tego, że ich zrobienie nie należy do najłatwiejszych, to praktyka czyni mistrza! A nie ma nic lepszego, niż pyszne pierożki, w delikatnym cieście i pysznym farszem. Tym bardziej jeśli mowa o farszu z kaszy gryczanej i grzybów. Tego typu nadzienie jest aromatyczne i naprawdę uzależnia! A pierogi z kasza i grzybami to prawdziwy rarytas, który pokochacie!

Ciasto:

1kg mąki pszennej typu 500
1/2 litra gorącej wody oraz 4 łyżki oleju
łyżeczka soli
szczypta cukru

W tym momencie wiele osób może być oburzonych, że w naszym przepisie mąki się nie przesiewa ale cóż…z nieprzesianej ciasto wyszło jeszcze lepsze! Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy gorącą wodę, olej i delikatnie mieszamy ciasto (dużą łyżką, żeby nie poparzyć rąk). Kiedy temperatura będzie już znośna dodajemy sól i odrobinę cukru. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie odchodzić dobrze od rąk. Gdy już jest idealne, odstawiamy je na około 15 minut, żeby odpoczęło.

Farsz:

Krok 1

W osolonej wodzie gotujemy przez około 20 minut 2 woreczki kaszy gryczanej.

Krok 2

2 duże cebule kroimy na małe kawałki, podsmażamy przez 15 minut na maśle, aż się zarumieni. Dodajemy około 500 gram pokrojonych grzybów (mogą być nawet pieczarki).

Krok 3

Ostudzoną kaszę gryczaną mieszamy z cebulką i grzybami. Dodajemy sól, pieprz i odrobinę ziół prowansalskich. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec delikatnie miksujemy, aby farsz dobrze się kleił.

Ciasto rozwałkowujemy dokładnie na stolnicy. Aby nie przywierało, należy podsypać stolnicę mąką.
Z ciasta wykrawamy szklanką kółka. Na jedną połówkę nakładamy łyżeczkę farszu. Delikatnie zawijamy drugą połówkę, aby utworzył się pierożek i kciukiem oraz palcem wskazującym zawijamy falbankę. Możemy do tej czynności użyć również widelca, aby rogi nie odklejały się podczas gotowania. Pierogi układamy na talerzu podsypanym mąką.

W garnku gotujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy do niej pierogi. Co chwilę mieszamy delikatnie łyżką, aby się nie posklejały. Gotujemy wszystko około 3-4 minuty, aż pierogi będą wypływać na powierzchnię garnka. Po tym czasie odcedzamy je. Przekładamy do garnka z roztopionym masłem.

 

Tagi: , , , , , , ,

Powiązane artykuły

Poprzedni artykuł Następny artykuł
0 podzieliło się