Moja Mama zawsze powtarzała, że każda kobieta powinna umieć zrobić pierogi. Dobre pierogi. Z idealnym ciastem i dobrym farszem. Łap mój przepis, podwijaj rękawy, przygotuj składniki i do dzieła!
Któż nie lubi pierogów? Ta polska potrawa podbiła serca milionów na całym świecie i jest małym sprawdzianem dla każdej żony. Aby były idealne nie trzeba wybitnych zdolności, ale powiedzieć trzeba szczerze, że ich wykonanie wymaga odrobiny więcej zaangażowania niż np. naleśniki. W końcu dla świetnego efektu i zadowolenia wszystkich domowników warto się od czasu do czasu natrudzić przy garach…A efekt? Spektakularny i smaczny! I na pewno egzamin z robienia tych pysznych smakołyków będzie zdany na szóstkę!
Ciasto:
1kg mąki pszennej typu 500
1/2 litra gorącej wody oraz 4 łyżki oleju
łyżeczka soli
szczypta cukru
W tym momencie wiele osób może być oburzonych, że w naszym przepisie mąki się nie przesiewa ale cóż…z nieprzesianej ciasto wyszło jeszcze lepsze! Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy gorącą wodę, olej i delikatnie mieszamy ciasto (dużą łyżką, żeby nie poparzyć rąk). Kiedy temperatura będzie już znośna dodajemy sól i odrobinę cukru. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie odchodzić dobrze od rąk. Gdy już jest idealne, odstawiamy je na około 15 minut, żeby odpoczęło.
Farsz tzw. ruski:
1kg ziemniaków
2 średnie cebule
3 łyżki masła
1/2kg dobrego twarogu
sól, pieprz
Taki farsz pamiętamy z czasów dzieciństwa. Jest niezwykle smaczny i idealnie komponuje się z delikatnym ciastem. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez około 25 minut. Tutaj uważa, że najlepiej ziemniaki pokroić na małe kawałki. Skrócimy tym samym czas ich gotowania i lepiej będą się rozdrabniać. Cebulę kroimy na bardzo małe kawałki i dodajemy ją na patelnię z roztopionym masłem. Dusimy ją na niewielkim ogniu przez 25 minut.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odstawiamy na zewnątrz, żeby wystygły. Po ostudzeniu rozdrabniamy ziemniaki tłuczkiem. Dodajemy ser (najlepiej bez grudek, delikatny, wiejski), usmażoną cebulę, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Uwaga! Pieprzu i soli dodaj tyle, ile uważasz! Próbuj co jakiś czas farsz. Oczywiście nie wsypuj od razu „wiadra” przypraw. Metodą „szczypta do szczypty” odnajdziesz swój własny smak i ostrość farszu.
Ciasto rozwałkowujemy dokładnie na stolnicy. Aby nie przywierało, należy podsypać stolnicę mąką.
Z ciasta wykrawamy szklanką kółka. Na jedną połówkę nakładamy łyżeczkę farszu. Delikatnie zawijamy drugą połówkę, aby utworzył się pierożek i kciukiem oraz palcem wskazującym zawijamy falbankę. Możemy do tej czynności użyć również widelca, aby rogi nie odklejały się podczas gotowania. Pierogi układamy na talerzu podsypanym mąką.
W garnku gotujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy do niej pierogi. Co chwilę mieszamy delikatnie łyżką, aby się nie posklejały. Gotujemy wszystko około 3-4 minuty, aż pierogi będą wypływać na powierzchnię garnka. Po tym czasie odcedzamy je. Przekładamy do garnka z roztopionym masłem.
…no i co? To nie takie trudne!