Królowa może być tylko jedna. Zdecydowanie na wielkanocnym stole jest nią babka wielkanocna. Pytałyście mnie o dobry przepis na tego typu ciasto, więc podaję Wam naprawdę sprawdzony i prosty przepis na babkę wielkanocną, która nie jest zakalcowata i pachnie obłędnie wanilią.
Krok 1
W misce ubijamy przez około 10 minut 4 średnie jajka i 3/4 szklanki cukru. Ja używam starodawnej makutry, ale mikserem również jesteśmy w stanie utrzeć jajka bardzo dobrze.
Krok 2
W drugiej misce mieszamy ze sobą szklankę mąki pszennej i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej. Dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki do pieczenia i całość mieszamy. Dodajemy wszystko do jajek i dokładnie łączymy.
Krok 3
Całą kostkę masła roztapiamy i następnie dodajemy ją do reszty składników. Na koniec wlewamy łyżkę aromatu waniliowego i pokruszoną, małą laskę wanilii.
Krok 4
Ciasto przelewamy do formy, którą smarujemy dokładnie masłem. Pieczemy naszą babkę w temperaturze 160 stopni przez około 55 minut. Pamiętaj, żeby włączyć termoobieg!