Jak poznałam mojego Męża to jedną z pierwszych rzeczy, o której powiedział głośno i wyraźnie był manifest przeciwko brokułom. Kiedy jednak nie patrzył, zrobiłam w ciągu 15 minut zupę krem, którą podstawiłam mu pod nos i powiedziałam, że to moja „wiosenna zupa Rudej”. Jak spytał o składniki odparłam, że z warzyw ;] i tak oto (nie kłamiąc) mój Mąż stał się pierwszym obrońcą i fanatykiem brokułów…. Przedstawiam więc, przepis na krem brokułowy, który pokocha Twój Mąż!
Krok 1
Brokuł dokładnie umyj i pokrój na kawałki. Dużą cebulę, marchewkę i dwa ziemniaki obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.
Krok 2
Do garnka wlej około 1/2 litra wody, umieść w niej warzywa, posól do smaku łyżeczką soli. Gotuj warzywa przez 23 minut.
Krok 3
Odcedź warzywa tak, aby pozostało 1/3 wywaru z warzywami. Dodaj łyżeczkę papryki słodkiej, szczyptę chilli, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę ziół prowansalskich i sól morską do smaku. Wszystko zblenduj na gładką masę z łyżką śmietany. Podawaj z groszkiem ptysiowym i serem mozzarella.