Wielkanoc w moim domu nie może się obejść bez mazurków. Tym bardziej, że już tydzień przed świętami dostaję milion zapytań „KIEDY BĘDZIE MAZUREK?!”, ile ich zrobię, z czym i czy będą znowu takie dobre… Nie chwaląc się właśnie takie dobre wychodzą zawsze! I znikają dosłownie w kilka chwil. Oto przepis na mazurek – pomarańczowy, truskawkowy ze śliwką i kajmakowy, który podbije Wasze kubki smakowe i serce Teściowej 😉
Przepis na ciasto (1 sztuka na średnią blaszkę):
150 gram zimnego masła łączymy z jednym jajkiem, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3 łyżkami cukru i 180 gram mąki pszennej. Z tych składników wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na 1/2 h do lodówki. Po tym czasie wyciągamy je i wałkujemy. Wyklejamy nim uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy, studzimy i dodajemy wybrany mix składnikowy.
Pomarańczowy:
Szklankę skórki pomarańczowej umieszczamy na patelni, na której dodajemy 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru. Pomarańczę smażymy przez 20 minut na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Dodajemy 2 słoiki konfitury pomarańczowej i całość smażymy przez 10 minut. Przekładamy na gotowe ciasto i ozdabiamy.
Truskawkowy ze śliwką:
Paczkę śliwek suszonych bez pestek umieszczamy na patelni, na której dodajemy 1/2 szklankę wody i 1/2 szklankę cukru. Dodajemy łyżkę soku z cytryny. Wszystko smażymy przez 15 minut. Dodajemy następnie 2 słoiki dżemu truskawkowego z kawałkami owoców i całość smażymy jeszcze przez 10 minut. Masę owocową dodajemy na ciasto i zdobimy.
Kajmakowy:
Gotową masę kajmakową (tradycyjna puszka) łączymy z 3 łyżkami masła i wszystko miksujemy. Kajmakiem smarujemy ciasto, dodajemy orzechy i zdobimy.
Lukier:
w 1/2 szklance wody rozprowadzamy cukier puder. Ważne, żeby dodać tyle cukru pudru, żeby powstawała gęsta masa.