Ostatnia wizyta moich znajomych, którzy zapowiedzieli wizytę 30minut przed odwiedzinami nakłoniła mnie do zrobienia czegoś z niczego. Szperając w szafkach znalazłam między innymi zielony groszek, z którego wyczarowałam pastę idealną do chleba, paluszków i bagietek. Efekt przerósł moje oczekiwania, a goście byli zachwyceni. No i mój Mąż pyta mnie co kilka dni: „Kochanie, a zrobisz mi do pracy kanapki z zielonym „czymś”? Więc podaję Wam mój przepis na to zielone „coś”, a konkretnie na pastę z groszku i limonki.
Krok 1
Puszkę zielonego groszku odsącz i przesyp do miski.
Krok 2
Do groszku dodaj 3 łyżki soku z limonki, sól, pieprz, szczyptę ostrej papryki i ziół – świeżej bazylii, oregano. Jeśli nie masz świeżych ziół to możesz dodać suszone oregano, zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie zmiksuj.
Krok 3
Przełóż pastę do ładnej miseczki i udekoruj limonką.