Idealna wątróbka dla Męża, czyli odczarowujemy podroby!

Przepis na wątróbkę
Podroby nigdy mnie nie zachwycały. Nie dawałam im szans. Aż pewnego dnia mój wspaniały Mąż wpadł na genialny plan…

Zawsze myślałam, że tylko pod groźbą karabinu będę gotować potrawy z podrobów. Mimo tego, że jestem typową kucharzycą, która kocha kulinaria, to jednak obok wątróbki, nereczek przechodziłam raczej ostrożnie. Wszystko się zmieniło, kiedy mój Mąż przyniósł mi niczym upolowaną zwierzynę…kilogram wątróbki, nerek i serduszek…Jak się okazało, dzięki wsparciu mojej wyobraźni i Mamy, która mnie delikatnie poinstruowała, wyszło danie, w którym mój Luby się zakochał. Zobaczcie same – naprawdę smakuje doskonale.

Krok 1

Wątróbkę dokładnie (!!!) myjemy, usuwamy wszystkie żyłki i inne „dodatki”, które nie są wskazane.

Krok 2

Do miski wlewamy mleko, pokrojoną cebulkę i wyciśnięty ząbek czosnku. W takiej marynacie umieszczamy wątróbkę na około godzinę.

Krok 3

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy wątróbkę z cebulką i wszystko dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. Dopiero na koniec solimy! Jeśli wątróbkę posolimy wcześniej to będzie ona dużo twardsza.
Podajemy z pieczywem.

 

Tagi: , , , , , , , , ,

Powiązane artykuły

Poprzedni artykuł Następny artykuł
0 podzieliło się