Karmelowy jabłecznik

Karmelowy jabłecznik

Ostatnia impreza z moimi znajomymi zainspirowała mnie do zrobienia ciasta, które będzie smakować każdemu. Pytając kilku osób o gusta kulinarne okazało się, że każda z nich uwielbia szarlotkę, ciasta z jabłkami i karmel. Co z tego wyszło? Naprawdę pyszny karmelowy jabłecznik, który pachnie obłędnie wanilią i cynamonem. A może Wy macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na ciasta z jabłek? Chętnie przyjmę Wasze pomysły! 🙂

Ciasto:

W misce połącz ze sobą szklankę mąki, łyżkę śmietany, 1/2 kostki masła, szklankę cukru pudru, 1 i 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko zagnieć dokładnie i wyłóż ciastem blachę (oczywiście blachę wyłożoną papierem do pieczenia). Ciasto piecz przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie wyciągnij ciasto z piekarnika.

Jabłka:

5 kwaśnych jabłek obierz i pokrój w kawałki. Dodaj je na patelnię, skropl sokiem z cytryny, dodaj 2 łyżki cukru brązowego, 1/2 laski wanilii i łyżeczkę cynamonu. Wszystko smaż na małym ogniu przez 15 minut.

Kruszonka:

Do miski wsyp 1/2 szklanki mąki, 4 łyżki cukru brązowego, łyżeczkę cynamonu, 3 łyżki płatków migdałowych i 50 gram masła. Wszystkie składniki razem połącz i zetrzyj palcami na tzw. kruszonkę.

Sos karmelowy:

W rondelku rozpuść 4 łyżki gotowej masy kajmakowej, dodaj łyżkę masła i odrobinę soku z cytryny. Wszystko wymieszaj.

Jabłka przełóż na ciasto, wszystko posyp kruszonką. Piecz w piekarniku przez 30 minut, w temperaturze 180 stopni. Na koniec polej sosem karmelowym.

 

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

Powiązane artykuły

Poprzedni artykuł Następny artykuł
0 podzieliło się