Pasta z kurkumy – prosty i smaczny przepis

Pasta z kurkumy

Nie wiem jak u Was, ale u mnie luty, marzec to przede wszystkim ciągła walka z przeziębieniem, grypą i milionem zarazy. Oczywiście moja apteczka jest pełna specyfików wszelkiej maści, które mają mnie obronić przed ciągłym przeziębieniem, ale są lepsze sposoby na przeziębienie, bez chemii i niepożądanych działań. Mowa tutaj o np. kurkumie i jej właściwościach.

Kurkuma – czym jest i jej właściwości?

Kurkuma jest rośliną pochodzącą z Indii i należącą do rodziny imbirowatych. Poza Indiami uprawiana jest także w Bangladeszu, Chinach, południowo-wschodniej Azji czy Ameryce Południowej. Głównym przeznaczeniem kurkumy były cechy barwiące z uwagi na jej złocisty kolor. Natomiast bardzo często jest też używana jako element aromatyczny, który porównywany jest do zapachu piżma.

Pasta z kurkumy – prosty i smaczny przepis

Ostatnio odkryłam przepis na pastę z kurkumy, która nie tylko ochroni przed chorobą, ale przede wszystkim wzmocni nasz organizm. I nawet mój Mąż, który w przypadku kataru umiera i spisuje ostatnie swoje życzenia, zdrowieje z dnia na dzień.

Pasta z kurkumy – naturalne lekarstwo

Do garnka wlej szklankę wody, zagotuj. Dodaj 3 łyżki kurkumy i mieszaj dokładnie przez kilka minut, aż powstanie gęsta papka. Pozostaw na ogniu jeszcze przez kilka minut. Gotową pastę możesz używać np. z mlekiem. Do ciepłego mleka dodaj odrobinę pasty, miodu i czosnku. Dokładnie wymieszaj. Pastę przechowuj w lodówce.

Tagi: , , , , ,

Powiązane artykuły

Poprzedni artykuł Następny artykuł
0 podzieliło się