Jeśli ktoś spytałby mnie, czym pachnie Boże Narodzenie, to na pewno na pierwszym miejscu wymieniłabym pierniki. Tym bardziej, że zapach tych magicznych ciastek unosi się w domu przez bardzo długi czas i działa jak naturalny odświeżacz do powietrza o aromacie cynamonu, goździków i cudownego miodu. Pierniki mogą dłuuuugo leżeć, najlepiej pod przykryciem i co ciekawe…twardy piernik, to dobry piernik! Przepis na pierniki nie jest trudny, a samo ich wykonanie to czysta przyjemność i dobra zabawa. Kto w końcu nie lubi ozdabiać ciastek kolorowymi koralikami? Przecież to samo szczęście! Włączcie więc świąteczne hity, zakładajcie fartuchy i…do dzieła!
Przepis na pierniki
W garnku rozpuść 2 szklanki miodu naturalnego, kostkę masła, szklankę cukru i 2 łyżki przyprawy korzennej. Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż wystygnie. W misce wymieszaj 600 gram mąki, łyżkę sody oczyszczonej, łyżkę cynamonu, 1 jajko i łyżeczkę soku z cytryny. Dodaj masę, którą wcześniej rozpuszczałaś i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyrób ciasto, rozwałkuj i wykrawaj pierniczki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około kwadrans.
Pierniczki ozdabiaj kolorowymi cukierkami, lukrem żelkami lub wedle uznania.