Przepis na pierniki

Przepis na pierniki

Jeśli ktoś spytałby mnie, czym pachnie Boże Narodzenie, to na pewno na pierwszym miejscu wymieniłabym pierniki. Tym bardziej, że zapach tych magicznych ciastek unosi się w domu przez bardzo długi czas i działa jak naturalny odświeżacz do powietrza o aromacie cynamonu, goździków i cudownego miodu. Pierniki mogą dłuuuugo leżeć, najlepiej pod przykryciem i co ciekawe…twardy piernik, to dobry piernik! Przepis na pierniki nie jest trudny, a samo ich wykonanie to czysta przyjemność i dobra zabawa. Kto w końcu nie lubi ozdabiać ciastek kolorowymi koralikami? Przecież to samo szczęście! Włączcie więc świąteczne hity, zakładajcie fartuchy i…do dzieła!

 

Przepis na pierniki
W garnku rozpuść 2 szklanki miodu naturalnego, kostkę masła, szklankę cukru i 2 łyżki przyprawy korzennej. Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż wystygnie. W misce wymieszaj 600 gram mąki, łyżkę sody oczyszczonej, łyżkę cynamonu, 1 jajko i łyżeczkę soku z cytryny. Dodaj masę, którą wcześniej rozpuszczałaś i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyrób ciasto, rozwałkuj i wykrawaj pierniczki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około kwadrans.

Pierniczki ozdabiaj kolorowymi cukierkami, lukrem żelkami lub wedle uznania.

Tagi: , , , , , , , , ,

Powiązane artykuły

Poprzedni artykuł Następny artykuł
0 podzieliło się